La importància de l’alimentació per un esport saludable.

Complements alimentaris en la pràctica esportiva

Mantenir una dieta complerta és vital per tal de poder treure el màxim rendiment del nostre cos en la pràctica esportiva. Nutrir-se de manera adequada en el món de l’esport es pot considerar com un segon entrenament ja que l’alimentació és un factor que influeix directament al físic de l’esportista. Probablement és per això que a tots els qui practiquem un esport, ens acaba interessant aquest tema i busquem informar-nos per millorar aquest aspecte. Hi ha qui busca la informació a través d’un professional qualificat en el món de la nutrició esportiva; o d’altres, més autodidactes, busquen tot tipus de llibres, articles, aplicacions, etc. que els pugui ajudar a millorar la dieta o bé, consultar dietes de companys amb similars característiques per tenir unes pautes per poder seguir.

Com podrà imaginar el lector, la meva política com a professional del sector és sempre recomanar la visita a un nutricionista que pugui assessorar correctament i fer una dieta personalitzada. Tanmateix és molt important que cadascú aprengui i es formi per tal d’adaptar millor els hàbits nutricionals al seu propi cos. Ningú millor que un mateix coneix les necessitats corporals, i l’objectiu de dirigir-se a un professional és treballar en equip i sumar coneixements, no en fer cas cec al dietista o entrenador.

En nutrició esportiva, una dieta, et pot ajudar a unes pautes alimentàries a seguir per tal de canviar hàbits nutricionals. Tanmateix les dietes programades, a vegades, són plantilles estàndarts, que no s’adapten a la perfecció a totes les persones a qui les aconsellen. Algunes dietes són poc flexibles i tenen el handicap de prohibir aliments o restringir a uns grams o quilocalories concretes; això, sovint, pot desanimar a l’atleta o desmotivar-lo per seguir la dieta durant una llarga temporada.

El que recomano des d’aquest article són 3 punts a tenir en compte:

1. Prioritats clares: El que realment ha d’importar és estar sa. Amb la meva trajectòria professional, m’adono, que la gent sovint fa esport amb l’obejctiu de culte al cos per estar més atractiu, o bé és una manera de canalitzar una superació personal i buscar uns resultats per sobre de tot. Aquests objectius són bons i cal de seguir tenint-los com a esportistes, però mai prioritzar-los davant de la salut; especialment si s’és un atleta amateur on la pràctica esportiva no suposa massa més guany que diversió i felicitat personal. Els resultats són bones fites motivacionals, i sentir-se a gust amb el propi cos és imprescindible per l’autoestima, però que aquests aspectes no ens facin consumir un excés de complements nutricionals artificials com glucoses de sobre, estimulants, proteïnes de pot… Tots aquests productes no són beneficiosos per la salut si el consum és habitual i s’utilitzen fins i tot en els entrenaments diaris. Es comercialitzen per tal de superar reptes concrets en moments puntuals. En tot cas, si la persona nota que necessita alguna ajuda perquè té una temporada esgotadora o la planificació és una mica justa de temps, cal optar sempre per complements naturals i remeis casolans que tindran un impacte menys agresiu a la nostra salut.

2. Sentit comú: De cos només en tenim un, i l’hem de cuidar perquè ens ha d’acompanyar tota la nostra vida. El boom del running i la febre de les curses d’ultraresistència ha estat molt positiu perquè molta gent s’ha animat a fer activitat física d’una manera continuada i això sempre és beneficiós per la salut. Sempre i quan ho fem amb seny, és clar. No es pot, amb pocs mesos, portar el cos a límits on mai s’havia arribat, fent tirades llargues i molts desnivells acumulats, canviar la nostra alimentació de cop o fins i tot plantejar-se fer dietes sense gúten o hiperproteiques per tal d’augmentar el rendiment del cos en menys temps. Tots els organismes necessiten una progressió i una adaptació als nous ritmes. Cal parar i aprendre a escoltar el cos, donar-li temps perquè doni respostes i saber interpretar-les. Si s’ha de córrer cobert de tappings és possible que alguna cosa s’estigui fent malament; el cos ens parla amb les sensacions que tenim i s’ha de tenir la paciència d’escoltar-lo. Si aparèixen rampes constantment, el cos demana que es pari i que fins que no millori l’alimentació i la hidratació i hi hagi una mineralització adeqüada no se segueixi portant el cos al límit… L’alimentació adequada és una eina vital per tal d’aconseguir l’excel·lència en el funcionament del cos, però primer s’ha d’introduir el cos a l’activitat poc a poc i estudiar les reaccions que té per adaptar l’entrenament i l’alimentació a les necessitats concretes. Per fer-ho no són bones les presses i el sentit comu és el millor aliat.

3. Formació: El pitjor factor a la nutrició esportiva és la ignorància. Consumir perquè algú proper ho fa i li funciona, però no saber què es menja pot, portar conseqüències fatals. Com ja he aconsellat, les recomenacions d’un professional de la nutrició esportiva poden ajudar molt a millorar l’alimentació de l’atleta, però és imprescindible que es prengui consciència d’allò que s’està fent per tal de poder-ho fer exitós al 100%. De res serveix saber que cal menjar patata abans de l’exercici físic si no se sap que aquest aliment són hidrats de carboni basificants per l’organisme, i que com aquest n’hi ha d’altres que poden ser bones alternatives, encara que a la dieta posi només patata. Molt important pendre interès en formar-nos i estar al dia dels consells nutricionals que van donant els professionals en diferents mitjans de comunicació, xarxes, blocs, llibres o qualsevol publicació. No ha de fer mandra assistir a conferències, cursos, tallers de cuina… Malgrat es tingui un nutricionista que faci la dieta personalitzada, un mateix sabrà adaptar-la millor al propi cos i a les pròpies necessitats si ha rebut la informació i formació correcta per poder adaptar la ingesta al seu cos en cada moment. El cos no sempre està igual, les sensacions són diferents en cada entrenament, i el nutricionista no el tenim per fer consultes a diari. A Vitam Pleni fem diverses tasques formatives, com tallers i assessoraments que ajuden a l’esportista a tenir coneixements per alimentar-se més saludablement.

En conclusió, el que proposo és que el primer que ha de fer el corredor és donar la importància que es mereix a l’alimentació per tal de tenir cura del seu cos que és qui li permet gaudir de l’esport. La principal prioritat és estar sa, i això, a la llarga acabarà aportant-li els resultats esperats, el cos que desitja i la satisfacció personal que es busca en l’activitat física de lleure. Un professional del camp de l’alimentació és imprescindible per ajudar a a adaptar la nutrició a l’entrenament específic que es programa, però sobretot també prendre interès en aprendre tot allò que s’està fent i tenir la capacitat de llegir les sensacions del nostre cos per tal d’adaptar el què hem après a les nostres necessitats i arribar als objectius marcats sense tenir conseqüències negatives per la salut.

* Potser us interessen aquests altres articles meus:

Nutrir-se bé per prevenir les rampes

– Condimentar els plats per nutrir-se millor

2 comentarios en “La importància de l’alimentació per un esport saludable.

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .