L’aigua de mar, isotònic natural per esportistes

L’aigua de mar és un recurs abundant que tenim a l’abast però és encara la gran beguda desconeguda malgrat tots els seus avantatges. Parlem de beure aigua de mar tansols com a complement per a la hidratació, evidentment. Doncs aquest recurs natural pot esdevenir una perfecta beguda isotònica natural i més econòmica que els compostos que podem comprar i que porten molts ingredients poc saludables per al nostre cos com conservans o altres additius artificials.

Per què beure aigua de mar?

L’aigua de mar és molt rica en oligoelements, de fet té tots els necessaris pel cos: yode, potassi, zinc, etc… que l’aigua mineral dolça no té.  A l’esportista, el seu consum com a complement per a la hidratació l’ajuda a la recuperació muscular pel seu alt contingut en sodi.

agua-de-mar-para-beber

Fins i tot, hi va haver un científic francés anomenat René Quinton que va formular els dispensaris marins i que han estat portats a terme per curar diferents malalties i en la majoria dels casos van ser tractaments exitosos.

Per als esportistes, l’aigua de mar els aporta tots els oligoelements i els minerals necessaris per la pràctica d’activitat física, doncs conté la majoria d’elements de la taula periòdica. Beure-la amb freqüència continuda ajuda a prevenir osteoporosis, artritis, artrosis o qualsevol dolor muscular ja que revitalitza i remineralitza el cos perquè és un gran nutrient cel·lular.

Amb el consum habitual d’aigua de mar, l’esportista pot reduïr molt el perill de lesions o de rampes, ja que moltes vegades són degudes a falta de mineralització. A més el rendiment de l’esportista és major perquè, una correcta mineralització, permet absorvir molt millor els nutrients dels aliments que es consumeixen, i per tant, tenir més energia perquè has aprofitat tots els beneficis de l’aliment a més d’estar més sa.

Aquí teniu una entrevista al Dr. Ballester que ha realitzat un estudi sobre rendiment esportiu i aigua de mar i podreu llegir els beneficis que han arribat a concloure de l’estudi.

Com l’hem de beure?

Podem utilitzar l’aigua de mar de dues maneres:

  • Hipertònica: és l’aigua de mar pura, sense rebaixar (no barrejant-la amb aigua mineral dolça). Si es beu aigua de mar de manera hipertònica crearà un efecte laxant al nostre cos. Doncs l’excés de sal als nostres intestins desencadenen l’ordre d’evacuar i és una bona manera de regular el trànsit intestinal quan tenim problemes per anar de ventre o bé quan ens sentim amb una digestió pesada o volem depurar o desinfectar el nostre organisme perquè ens ha fet mal algun menjar consumit en mal estat o ens sentim molt tips.
  • Isotònica: per a que sigui una beguda isotònica cal rebaixar-la amb aigua dolça, de manera que barrejarem 1 porció d’aigua de mar per 3 d’aigua dolça.

Si el gust de l’aigua, tot i diluïda amb dolça, us és molt desagradable, es pot barrejar amb suc de llimona o taronja natural exprimida i així donar-li un toc de sabor diferent i fer-la més gustosa.

Quan la podem beure?

Si la volem com a element depuratiu i laxant, l’ideal és beure-la en dejú al matí al llevar-se.

Si en canvi, optem per beure-la demanera isotònica, el consum ha de ser habitual i en els diferents moments de pràctica esportiva:

  • Abans de l’exercici: per preparar bé el cos per tal de no quedar-se sense minerals durant la pràctica d’activitat física, si és que s’ha de fer un gran esforç.
  • Durant l’exercici: és imprescindible anar consumint un isotònic ja que durant la pràctica d’exercici anem consumint minerals i també en perdem amb la sudoració. Per no portar el cos a l’extrem de les nostres reserves cal anar-lo abastint durant la pràctica esportiva a més d’estalviar-nos les tan molestes rampes o sensació de cames pesades.
  • Després de l’exercici: certament, si hem fet un bon consum d’isotònic en el durant i abans de la pràctica esportiva és probable que no hi hagi massa mancança de minerals; tanmateix, si l’esforç ha estat molt gran i la sudoració ha estat considerable per la calor o la duresa de l’activitat, és aconsellable seguir prenent isotònic per donar la oportunitat al cos d’anar recuperant els minerals que ha gastat durant la pràctica i així ajudar a la recuperació dels teixits musculars.

On la podem adquirir?

Personalment us recomano comprar aigua de mar envasada si no teniu la oportunitat d’agafar-la de platges molt netes on no hi ha perill de que estigui contaminada amb olis i gasolines de les barques o bé hi desenvoquin clavaguerams.

L’aigua de mar la trobem en diferents formats: ampolletes, garrafes o caixes amb dispensador. Es pot comprar a les farmàcies, a les dietètiques i herbolaris i a les botigues de congelats (perquè també s’utilitza per cuinar i descongelar peix). Cada vegada més en trobem als hipermercats i per un preu molt assequible.

Així doncs, animar-vos a que sigueu consumidors d’aigua de mar com a complement per a la vostra hidratació. El que sí que us recomano, és que feu la transició poc a poc per tal de no fer un canvi brusc de la hidratació i que us causés descomposició.

També recordar-vos que jo mateixa realitzo tallers d’isotònics naturals on us ensenyo a elaborar 3 receptes casolanes de beguda isotònica. Si voleu més informació del taller poseu-vos en contacte amb mi a abarque@vitampleni.cat 😉

Bibliografia útil:

COM BEURE AIGUA DE MAR. Mariano Arnal. IMCA.

LA DIETA DEL DOFÍ. Dr Àngel Gràcia. Oeral Edicions.

QUINTON. La cura d’aigua de mar. Edicions Obelisc.

3 comentarios en “L’aigua de mar, isotònic natural per esportistes

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .