Begudes energètiques: estimulants naturals, la millor opció.

Benvinguda primavera! i amb aquesta estació i els canvis de temperatura, també entrem en aquella etapa on tenim més sensació de cansansi i algunes pujades i baixades d’ànims.

beugles energetiques naturalsTan pel dia a dia de l’estudi o la feina, com per fer esport, moltes vegades recorrem a ajudar-nos amb begudes estimulants per exprimir el nostre cos al màxim quan el cervell ja ens dona l’ordre de parar.

Els components d’aquestes begudes són vitamines i minerals a més d’electrolits com el sodi i el potassi. Però el que ens dona vitalitat són els carbohidrats com la glucosa, sucrosa, maltodextrina, fructosa i galactosa i sobretot les substàncies estimulants que donen energia a l’organisme enlloc d’utilitzar només les reserves de sucres com a font d’energia del cos.

Existeixen diferents substàncies naturals que causen aquest efecte estimulant al nostre organisme:

Cafeina: És l’estimulant natural per excel·lència que prové de la planta del cafè. El comité olímpic la va arribar a considerar durant un temps una substància de doping, però amb unes quantitats majors de les que bebem en un cafè o un refresc de cola. Ens ajuda a mentanir-nos desperts i en alerta, per això ens augmenta la capacitat de concentració i tenim una sensació de vitalitat.

Teina: també un estimulant natural, provinent de la planta de tè. Estimula el consum de calories i treu la gana. Augmenta la oxidació d’àcids grassos en els músculs mentre fem exercici, normalitza els nivells de glucosa a la sang i aporta antioxidants necessaris per reduir el nivell de radicals lliures provocats per l’exercici intens.

* Tant la teina com la cafeina tenen uns efectes excitants passatgers, per això en consumim més d’una tassa al dia.

Ginseng: és una arrel utilitzada des de fa molts anys per les medicines naturistes, especialment les orientals. És apologètica, és a dir, ajuda a l’organisme a adapatar-se a l’entorn, per això és un component habitual en complements vitamínics.

Guarannà: és el fruit d’un planta d’amèrica del sud. Conté grans quantitats de cafeina-guaranina i també conté teofilina i teobromina. A més de ser energètica té l’efecte de treure la gana. Cal vigilar-ne el consum i si opteu per efegir-lo a les vostres begudes tingueu en compte de beure’l poc a poc i fer una bona progressió per acostumar el cos; doncs 1g de guarannà té al voltant de 40mg de cafeina. Així doncs és de les substàncies naturals més energètiques.

Ginko biloba: en realitat és una herba que ajuda a ordenar el nostre organisme, especialment el sistema circulatori. És per això que quan el nostre cos està al límit, la Ginko ens ajuda a millorar la circulació, així arriba millor la sang als nostres músculs i retardem una mica el cansansi.

Heu de saber que hi ha més herbes com el romaní que estimula el sistema nerviós i circulatori i la rosa canina que també té un efecte energètic pel nostre cos a més de contenir altes quantitats de vitamina C (molta més que els cítrics). Parlaré de les propietats de les herbes administrades com a infusió i els avanatatges que té per l’esportista en la publicació d’aquí dues setmanes (2 d’Abril) per acabar el cicle de les begudes per esportistes.

Un altre tipus de substàncies estimulants que contenen algunes begudes energètiques del mercat són els aminoàcids. En realitat es generen al nostre cos de manera natural quan fem un esforç físic, però la indústria ha creat aquests aminoàcids de manera artificial per poder-los comercialitzar pel consum. Al ingerir-los i afegir-los de manera no natural al nostre cos, estem forçant al nostre organisme. Alguns exemples:

Taurina: el nostre cos la crea per regular els nivells d’aigua i minerals (sal i sucre) a la sang. Regula la freqüència cardíaca i les contraccions musculars. També el trobem en alguns aliments d’origen animal com la carn o els làctics. Si s’abusa el consum (més de 3000mg/dia) pot produïr mals de cap, tremolors, mals de panxa, vòmits, insomni i també taquicardies, així que s’ha de ser molt conscient del risc que es corre en consumir-la i vigilar que les conseqüències no siguin fatals per la salut.

Glutamina: millora la funció inmunitària i augmenta la reserva de glucògen en els músculs. Ideal pel post exercici per una recuperació més ràpida.

Arginina: Afavoreix la vasodil·latació, per tant millorem la circulació i aleshores l’oxígen arriba millor als músculs a través de la sang i el nostre cos rendeix més.

Creatina: ajuda a la construcció de massa muscular. Pot produir deshidratació. A França es va realitzar un estudi que relacionava directament aquesta substància amb l’aparició de càncer.

L-carnitina: no és ben bé un aminoàcid per si sol, sinó que es sintetitza a partir de dos aminoàcids: lisina i metionina.

No està demostrat científicament que ingerint aquests aminoàcids el nostre cos els absorveixi, per tant és possible que tansols siguin un placebo ja que pot ser que tal i com ens els administrem el nostre cos l’expulsi per les vies habituals d’excreció: suor, orina…

El consum continuat d‘aquests aminoàcids pot fer que el cos s’acostumi a rebre’ls de manera externa i per tant en deixi de produïr de manera natural. A més, l’abús d’aquestes substàncies pot no permetre descobrir a un mateix que hi ha massa acumulació de cansanci, aleshores ens accelera el pols i disminueix el nostre rendiment a més de posar el cos tant al límit que hi ha risc de lesionar-se. No hem d’oblidar que el descans és necessari per afrontar les activitats esportives i no hi ha cap substància energètica que pugui substituir-ho.

Per tant penso que la millor opció és actitud positiva, controls mèdics preventius, entrenar degudament el cos i alimentar-se correctament per no anar mancats de reserves energètiques. Tanmateix, si es creu necessari el consum d’estimulants per un esforç extra, el més aconsellable és optar per uns estimulants naturals, i encara millor si sou vosaltres mateixos qui us els compreu biològics a granel, per afegir-los al vostre isotònic. L’avantatge de cuinar-vos vosaltres mateixos els líquids d’hidratació és que sabreu què esteu consumint i podreu controlar els efectes a mida de les vostres necessitats i podreu corroborar que són saludables pel vostre cos perquè sabreu perfectament tots els ingredients que contenen.

Sobretot els estimulants no són gens recomanables en nens i adolescents. En podeu llegir més aquí.

Us recordo que jo mateixa imparteixo tres tallers sobre begudes isotòniques i energètiques per ensenyar-vos les receptes i com fer-les. Si voleu més informació em podeu escriure a abarque@vitampleni.cat

La setmana que vé us faré la síntesi d’un llibre que em va canviar la vida i sobretot, la manera d’alimentar-me. Us hi espero!

Un comentario en “Begudes energètiques: estimulants naturals, la millor opció.

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .