Infusions d’herbes beneficioses pels esportistes:

Als qui practiquem esport, moltes vegades tenim la sensació que és necessari suplementar la nostra dieta o bé consumir algun complement vitamínic en algun moment de la temporada. Això és degut a que volem millorar el nostre rendiment o bé que estem posant el nostre cos al límit i ens podem sentir cansats i no volem prescindir de l’esport del nostre dia a dia.

Certament, l’esportista té més necessitat de cuidar molt el seu cos ja que es serveix d’ell per fer allò que més li agrada, però justament per això hem de prendre conciència que cuidar-nos amb una dieta rica i variada i sense fer abusos, és la millor tècnica per estar saludable i mantenir el nostre cos en forma. Si seguim unes bones pautes d’entrenament i cuidem l’alimentació ja estarem sans i no ens caldrà cap tipus de suplementació o complement. Tanmateix, tots sabem que el dia a dia és més complicat i seguir pautes i rutines, a vegades, costa.

Com ja és el meu estil, jo sempre opto i m’agrada aconsellar per la opció més natural possible. Les herbes medicinals, són recursos naturals que tenim molt a l’abast amb ampli repertori i la gran majoria d’elles tenen unes propietats curatives molt comprovades ja que s’utilitzen des de l’antiguitat, i de fet, moltes són bases d’alguns medicaments. És per això que us sugereixo algunes herbes que ens poden ajudar i ens permetran prescindir d’altres químics o fàrmacs molt més cars i agressius pel nostre cos.

herbesLes plantes medicinals es poden preparar de diverses maneres i es poden usar consumides oralment o aplicades a la zona afectada. Avui parlarem de les que ingerim i les preparacions que tenim més possibilitat de fer-nos a casa o són d’ús més freqüent:

  • Infusions: és la manera més simple de preparar-la. N’hi ha prou amb esclafar aigua i quan està molt calenta afegir les herbes i deixar-ho reposar perquè l’aigua s’impregni.
  • Decocció: consisteix en bullir amb aigua la part de la planta que conté les propietats. Un cop l’aigua arrenca el bull hi afegim les herbes i a foc lent i tapat ho deixem uns minuts.
  • Xarop: a casa podeu preparar xarops amb la planta cuita amb el mètode decocció i afegint mel fins a que es quedi tot líquid. Tanmateix existeixen molts xarops ja elaborats en farmàcies on venguin homeopatia o bé als herbolaris.

En generals entre dos i tres dosis (tasses, cullerades de xarop) al dia de les herbes, ja poden ajudar a tenir l’efecte desitjat segons les seves propietats.

Us faig una relació d’herbes i perquè serveix cadascuna d’elles; no m’allargo en el perquè dels seus beneficis ni tampoc en explicació extensa de les propietats ja que penso que la dinàmica del bloc ha de ser d’articles curts i pràctics de consultar. Estic oberta a que m’escribiu un correu electrònic o em contesteu en els comentaris d’aquest post si teniu dubtes o en voleu saber més d’alguna en específic.

RAMPES / PREVENIR DESHIDRATACIÓ: Saüc doble, Cua de cavall, rooibos, agrella, julivert.

ESTIMULANTS: té (tots), guarannà, mate, dent de lleó, arítjol, bedoll.

TRANQUIL·LITZADORS /RELAXADORS DE MÚSCUL: tila, camamilla, marialluïsa, passionera, bufassa, alfàbrega.

DIGESTIUS: rooibos, camamilla, poleo – menta.

MILLORAR RENDIMENT/ PREVENIR TIRETES: ginseng, eleuterococo.

MILLORAR LA RESPIRACIÓ: eucalipto, farigola, pi, romaní.

PREVENIR BAIXADES DE DEFENSES: Equinàcia, ungla de gat, liquen, pi albar.

ANTIINFLAMATORIS / TENDINITIS / RECUPERACIÓ DE LESIONS : harpagòfit (l’àrnica és per lús extern, no pel consum).

POTENCIADORS MASSA MUSCULAR: Arítjol.

 

Una pàgina que consulto habitualment i que és de gran ús per mi és la de floracatalana que em permet buscar la traducció amb diferents llengües del nom de la planta, així com veure la fotografia, buscar el temps de floració i consultar la cartografia per veure si la puc trobar jo mateixa o la vaig a comprrar a l’herbolari. Molt recomanable!

Un petit llibre, senzill, però de ràpid ús per tenir de manual de a la mateixa caixa on tens els diferents remeis és: “El botiquín en casa, guia pràctica de remedios maturales al alcance de todos” (2006) de Carlota Mañez, Ed. Esencial.

Així doncs espero que aquestes indicacions us puguin ajudar a prescindir d’alguns químics i a aprendre a ajudar una mica el vostre cos amb remeis naturals. Ja m’explicareu com us va, i si teniu algun remei que no hem explicat i a vosaltres sempre us ha funcionat.

Aquest és l’article que posa fi al cicle d’hidratació però n’obre un sobre remeis naturals. La propera setmana seguirem amb herbes però aquesta vegada administrades d’altres maneres que no siguin ingerides, sinó administrades com una aplicació externa. També parlarem de l’homeopatia i altres productes freqüents que hem de tenir a la farmaciola tots els qui practiquem esport.

Bona Setmana Santa!

2 comentarios en “Infusions d’herbes beneficioses pels esportistes:

  1. Astrid Barqué dijo:

    Gràcies Rosa! Els beneficis de les infusions estan provats científicament i a cultures orientals fa molt temps que les utilitzen de manera eficaç.

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .