Condimentar els plats per nutrir-se millor:

Condimentar els nostres plats és una manera excel·lent d’ajudar a enriquir nutricionalment els nostres àpats.

Sovint ens prenem complements alimentaris artificials per por a que ens falti algun tipus de nutrient, i no rendir prou. Creiem que suplementan-nos estem millorant en salut perquè li donem al cos allò que li pugui faltar; però no sabem les nostres mancances reals i ens ho administrem “per si de cas”. Jo us convido a pensar-ho dues vegades abans de fer-ho, doncs si no hi ha cap patologia, i mengem de manera variada i correcta, estarem sans i no ens faltarà cap tipus de nutrient. És millor no acostumar al cos a administrar-li externament aquelles propietats que pot adquirir dels aliments. Tamateix sí que cal tenir cura de tenir prou riquesa alimentària per no tenir carència de cap nutrient.

images-2Amb els aliments que anomenem condiments, podem ajudar a fer un plat més complert. Les espècies, llavors i altres aliments, no només ressalten el gust dels plats, sinó que moltes vegades, tenen propietats nutricionals que ens ajuden a complementar la nostra dieta. Pels esportistes o gent que portem un ritme de vida molt actiu és imprescindible que siguem curosos en mantenir aquesta varietat alimentària que ens permetrà oferir al cos tot el què pot necessitar per estar sa i poder rendir al màxim.

Us sugerim alguns condiments que us anomenem segons el tipus i el què ens aporta cadascun:

LLAVORS I FRUITS:

Pinyons: Són molt energètics perquè tenen proteïnes i magnesi. Ajuden a aprimar-nos, i són ideals pel sistema cardiovascular. Tenen un efecte antiedat i milloren la salut ocular.

Pipes de girasol: són molt bona manera de recomposar minerals, doncs són riques en fòsfor, i conté vitamina E i B9, B6, B5, B1 magnesi, zinc i potassi. Font d’omega 6 i un molt bon antioxidant.

Pipes de carbassa: contenen molt àcid salicílic qua actúa com a calmant i desinflamatori. Disminueix el colesterol ja que conté Omega 3 i 6. Ajuden a la circulació sanguínia i ajuden eliminar paràsits intestinals. També tenen propietats per dissoldre les mucositats. Contenen vitamina A i E beneficioses per la nostra pell.

Llavors de rosella: contenen moltíssim calci. Perfecte per el nostre sistema digestiu. Va bé pels nervis ja que té propietats relaxants.

Sèsam: és dels aliments que més calci contenen. Hi ha moltes maneres de menjar-lo ja que s’en fan diferents formats, com per exemple el tahín (crema de sèsam). Ull que si tirem les llavors senceres al plat i no les masteguem bé, sortiran tal i com han entrat i el cos no podrà obtenir-ne el calci, tansols la fibra. Si sou dels que mengeu ràpid, tritureu-les una mica abans d’afegir-les al plat.

Lli: gran font d’omega 3 i un bon remei pel restrenyiment.

*Teniu un molt bon article sobre les llavors, com i quan consumir-les, de la Neus Elcacho si cliqueu aquí.

BULBS I ARRELS:

All: El millor remei per una bona circulació sanguínia. Diurètic i dels millors bactericides. Molt bo per combatre processos infecciosos i els efectes de l’al·lèrgia al polen. Conté molt iode. (més informació a l’article de la Montse Reus clicant aquí)

Fonoll: va molt bé per les rampes perquè és ric en potassi, i ajuda a cremar les grasses. Molt beneficiós en problemes urinaris, i estimula la concentració mental. (més informació a l’article de la Montse Reus clicant aquí)

Gingebre: Gran protector del sistema respiratori, millora la circulació i és antivomitiu, antibacterià, analgèsic, anitiinflamatori i un afrodsíac. (més informació a l’article d’Adam Martín clicant aquí)

ESPÈCIES, FLORS i HERBES:

Pebre: ajuda a les digestions. Molt recomanable per menjars pesats i àpats abans d’esforços. El pebre blanc és una bona font de magnesi, ferro i vitamina K.

Xicoira: flor amb moltes propietats digestives, estimula la gana i depura la sang. Té molts minerals, ferro, potassi i vitamina A, entre d’altres.

Orenga: també és digestiu i va ideal per ajudar a minvar els dolors menstruals a les dones. És antioxidant i millora la circulació sanguínia.

Sàlvia: ajuda a extreure l’excés de mucositat, calma i clarifica la ment.

Pàprika: beneficis en la circulació sanguínia. Un anticoagulant molt potent.

Alfàbrega: és un antivomitiu molt bo. Reforça el sistema nerviós i millora la circulació de la sang.

Julivert: és diurètic i depuratiu per tant ens ajuda a eliminar toxines. També és afrodisíac. (més informació a l’article de la Montse Reus clicant aquí)

Clau: Estimula la gana. Ajuda a combatre descomposició i és un bon tractament pels vòmits i mareigs. Es pot utilitzar per netejar del cos els cucs intestinals. És molt bon expectorant i també un bon antiinflamatori. Un més a la llista dels afrodisíacs.

Mostassa: és diurètic i millora notablement l’estat anímic.

Nou moscada: molt recomanable amb casos de febre, mals de cap i asmes. També afordisíac.

Llaurer: prevé l’acidesa d’estómac. Disminueix el “flato”. És molt bon antibacterià (per grips, tos, bronquitis, etc…). Ajuda a prevenir el reuma, i és diurètic.

Pebre vermell: conté molt ferro i zinc, que facilita l’emmagatzematge de la insulina. Ajuda amb les malalties oculars i processos d’estrés i depressió. Ajuda a superar les migranyes. Ideal per diabètics o persones que pateixen asma. Ajuda al metabolisme dels òssos.

Cúrcuma: un gran protector del fetge i un molt bon antiinflamatori. Diuen que és un gran anticancerígen. És un antidepressiu natural i va bé per curar la bronquitis i a reduïr el colesterol.

Anet: pés ideal per qualsevol dolència del sistema digestiu i a més és un molt bon sedant. També va molt bé per infeccions urinàries.

Comí: molt digestiu, ajuda a combatre els gasos, ideal per la higene bucal i evitar el mal alè. Ideal per diabetis, anèmies, bronquitis… És un tranquil·litzant i afrodisíac.

Farigola: antibiòtic natural, digestiu, prevé gasos, ric en ferro, tranquil·litzant. Va bé per mals de cap i els reumes. Relaxa i ajuda a dormir millor.

Romaní: ajuda a pal·liar la descomposició, antioxidant, diurètic i conté molt ferro.

Cilantre: depuratiu, ideal per insuficiència hepàtica, i és afrodisíac.

Canyella: ajuda en procesos digestius (gasos i descomposició). Beneficia el cor, els pulmons, l’aparell digestiu, el mal de queixal, … Molt bo per alleugerir tensions musculars. És l’afrodisíac per excel·lència. Ajuda a reduïr el sucre a la sang. Estimulant de la gana. (més informació a l’article de la Montse Reus clicant aquí)

Àpi: alcalinitzant, estimula la gana, ric en vitamina E, expectorant, evita els gasos, antifebril, diurètic. Va bé per combatre asma i anèmia. (més informació a l’article d’Adam Martín clicant aquí)

Vainilla: tranquil·litzant natural. Ajuda a baixar la febre, és un bon analgèsic, antibacterià, antireumàtic, antioxidant. Reforça l’aperell digestiu. Té propietats laxans i també és afrodisíaca.

Menta: Ideal per flatulències. Millora la digestió, l’acidesa estomacal i les nàusees. És relaxant, analgèsica i estimula a la circulació sanguínia. Ideal per millorar la respiració amb els encostipats. És antioxidant i millora l’alè.

Cebollí: ric en vitamina C, conté carotens (que beneficien la nostra pell), vitamines A i B, calci i ferro. Estimula la gana, afavoreix la digestió i té propietats antisèptiques.

Xile: contenen molta vitamina A i C. Afavoreixen l’absorció del ferro vegetal (dels cereals, llegums, …) Ajuda a cremar la grassa del cos, és anticancerígen i disminueix el risc de diabetis. Un bon analgèsic i antiinflamatori.

MINERALS:

Sal: conté tots els minerals i oligoelements del nostre cos. Important consumir-la sense refinar, en estat pur. No hem d’oblidar però que la sal crua és menys saludable que cuinada i que l’abús provoca retenció de líquids i altres problemes. Si ens agrada molt la sal hi ha alternatives per assaonar els plats com el gomassi (barreja de sal i sèsam) o l’herbamare (barreja de sal amb vegetals deshidratats) que permeten accentuar el gust dels aliments amb menys quantitat de sal. (Teniu un bon article d’Adam Martín sobre tipus de sal que hem de menjar aquí).

També podeu utilitzar els condiments de manera “medicinal” per prevenir o curar una dolència concreta o bé per estimular el cos. Us resumeixo la informació anterior segons l’efecte que volem buscar:

RAMPES: pinyons, pipes de girasol, all, fonoll, pebre blanc.

ANTIINFLAMATORI: pipes de carbassa, clau, cúrcuma, xile, lli.

DIURÈTIC i DEPURATIUS: all, julivert, mostassa, llaurer, romaní, cilantre, àpi, xicoira.

ANTIBIÒTIC: all, farigola.

ANTIBACTERIS: all, llaurer, vainilla.

DIGESTIU: gingebre, pebre, orenga, alfàbrega, clau, anet, comí, farigola, romaní, canyella, àpi, vainilla, menta, cebollí, xicoira, clavell de les índies.

AFRODISÍAC: gingebre, julivert, nou moscada, cilantre, canyella, vainilla.

ENERGÈTICS: pinyons, pebre vermell.

PELL: pipes de carbassa, cebollí.

COLESTEROL: pipes de carbassa, cúrcuma.

ANTIEDAT: romaní, pinyons, vainilla, menta, cucubirta pepo.

CARDIOVASCULAR: pinyons, canyella.

CIRCULACIÓ SANGUÍNIA: pipes de carbassa, all, orenga, pàprika, menta.

ESTIMULANTS de la GANA: clau, canyella, àpi, cebollí, xicoira.

Per APRIMAR: pinyons, fonoll, xile.

CONCENTRACIÓ i ESTAT D’ÀNIM: fonoll, sàlvia, mostassa, pebre vermell, cúrcuma, comí, farigola, vainilla, menta.

MALS DE CAP: nou moscada, pebre vermell, farigola.

RESPIRACIÓ: gingebre, sàlvia, clau, nou moscada, llaurer, cúrcuma, comí, canyella, àpi, menta, caputxina.

ÒSSOS: llavors de rosella, pebre vermell, sèsam.

ANTIFEBRILS: nou moscada, àpi, vainilla.

Així doncs, moltes vegades dediquem esforços a buscar els suplements alimentaris més eficaços i gastem diners innecessàriament; doncs a més de ser més saludable, menjar variat i no haver de comprar complements alimentaris, és més econòmic; i tampoc és massa més difícil el gest d’assaonar o afegir un condiment que el de prendre’s una pastilla.

Us deixo un enllaç interessant d’uns apunts en xarxa de l’Ajuntament de Barcelona sobre flors comestibles. És molt curiós menjar-se algunes flors que semblen només un guarniment, però a més de gustós arreglen estèticament els plats.

5 comentarios en “Condimentar els plats per nutrir-se millor:

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .