Suplementar-se amb col·làgen, sí o no?

El col·làgen és una proteïna natural, és a dir, que la crea el propi cos, que consisteix en el 38% de la proteïna que té el nostre cos. està formada en més de la meitat per 3 aminoàcids: glicina (30%), prolina i derivats (20%), licina (10%). És imprescindible per la salut de l’esquelet, els tendons i els cartílags. La degeneració dels cartílags es deu a la falta de col·làgen. És un component molt important pel nostre cos i és necessari sobretot per la gent que es suplementa amb calci. El calci mineralitza l’òs, però també l’endureix i es fractura si no li aportes la flexibilitat que li dona el col·làgen. El col·làgen és una proteïna que amb els anys anem perdent la capacitat de generar-ne, i en creem menys; això es nota en la nostra pell, en les genives, en el cabell, … que van envellint per la falta d’aquesta proteïna.

hidrolizado-3Ara estareu pensant: doncs sí que és important, potser cal que em compri col·làgen per suplementar-me! Doncs potser no cal. El col·làgen és un component que fabrica el nostre cos de manera natural. Els que trobem en pots com a suplement, l’han exret de les potes dels animals de l’escorxador i el tracten químicament descomposant-lo en els amonoàcids que el formen; és el que s’anomena el colàgen hidrolitzat i és “artificial”. De moment, no s’ha demostrat científicament que el cos l’absorveixi. És a dir, tal i com l’ingeriu el sistema digestiu el descomposa en aminoàcids i els distribuiex per tot el cos a través de la sang. Doncs, fins que no es demostri el contrari, el que s’absorveix són els aminoàcids, no la proteïna del col·làgen, ja constituïda. Després el cos utilitza aquests aminoàcids per fabricar la proteïna que necessita, col·làgen o un altra, això no ho podem controlar. El cos és intel·ligent i crearà la que més necessiti el nostre cos. És possible que el consum d’aquest aminoàcids us ajudin a crear més proteïna en el vostre cos, però no podem saber quina. Així que podeu deixar de menjar gelatines extranyes, cartílag de tauró o polvos de col·làgen hidrolitzat que només us fan gastar els diners dient-vos que serveix per millorar la salut de les vostres articulacions. Ja sabeu que moltes vegades la publicitat és enganyosa i cal ser crítics sabent que molts productes del mercat no són sincerament perl’objectiu que la marca ens diu en les seves comunicacions.

Llavors no és necessari ingerir col·lagen, però sí ingerir aminoàcids per a què el crei? Jo sempre us proposo la opció menys “agresiva” pel cos. Per ajudar a que el nostre organisme crei més col·làgen de manera natural només cal que doneu els aliments necessaris al vostre cos per produïr el col·làgen de manera natural. El cos necessita 3 components per fabricar-lo: proteïna, vitamina C i magnesi.

Quins aliments pots menjar per ajudar-te? Alguns exemples: 

Contenen proteïnes:

 • embotits
 • soja
 • llegum
 • làctics
 • peix

Contenen Vitamina C:

 • maduxies
 • papaya
 • kiwi
 • taronja
 • mango
 • pebrot
 • bròquil
 • col arissada
 • alvocat
 • carxofa

Contenen magnesi:

–   Xocolata negra. El cacao pur porta casi 500mlg per cada 100gr. És el que més!

 • Farina de Soja
 • Llavors: Ametlles, avellanes, nous, cacahuets, …
 • Llegums

Aprèn a llegir el teu cos; quins símptomes tens quan et falta…? 

PROTEÏNES:

 • boqueres als llavis
 • erupcions vermelles o blanques a la pell
 • caiguda del cabell
 • s’adormen els peus i les mans
 • rampes

VITAMINA C:

 • caus malalt molt sovint
 • les ferides costen de curar
 • et sents estressat, amb falta d’energia i trist i amb canvis d’humor
 • et sangren les genives
 • et fan mal les articulacions

MAGNESI: 

 • Dolor articular
 • Rampes
 • Contractures
 • Taquicardies
 • Vértigs
 • Espasmes a les parpelles
 • Espasmes a l’estòmac, esòfag i intestí
 • Formigueig a la boca
 • Sensació de bola a la gola
 • Donaras puntades amb les cames quan estas adormit
 • Veus llumetes quan tanques els ulls
 • T’aixeques molt cansat
 • De tant en tant suspires

I què passa si ens excedim?

massa proteïnes pot ocasionar:

Podem tenir algunes malalties cardiovasculars, obesitat, sobrecàrrega al fetge i cálculs renals. Cansanci i mals de cap.

massa vitamina c pot ocasionar

pots tenir càlculs renals.

amb la ingesta de magnesi?

Si mengem més d’1gr de magnesi en cada àpat, el nostre cos no absorveix el sobrant i s’elimina per l’orina.

I us preguntareu… Per què no prenem més magnesi amb tots els beneficis que aporta i si t’excedeixes el cos ho elimina? Us responc amb una frase que vaig aprendre d’Ana Maria Lajusticia i que cita de Burton Altura, un expert en magnesi: “La magnesoterapia és massa barata, no aporta beneficis a la indústria farmacèutica”.

Ja sabeu que jo he realitzat diversos projectes socials vinculats en el món de l’esport per l’associació DEBRA que treballa per afectats de pell de papallona (Epidermòlisi Bullosa). La malaltia els priva de la fabricació de col·làgen. Si fos efectiu administrar-lo com a suplement, aquesta gent milloraria la seva qualitat de vida medicant-se; i no és el cas. Encara no s’ha trobat cura per l’EB.

Si voleu llegir més sobre la controvèrcia del col·làgen, aqueí teniu un enllaç: (en anglès) http://www.sciencebasedmedicine.org/collagen-an-implausible-supplement-for-joint-pain/

Si teniu un pot de col·làgen, acabeu-lo, però si us plantegeu invertir en assessorar-vos per millorar la vostra dieta diari, enlloc de gastar-vos diners en suplements, segur que el vostre cos ho agrairà, i això repercutirà en el vostre rendiment esportiu, i en la vida.

————————————————————

SUPLEMENTARSE CON COLÁGENO, SÍ O NO?

El colágeno es una proteína natural que consiste en el 38% de la proteína que tiene nuestro cuerpo. Está formado en más de la mitad por tres aminoácidos: glicina (30%9, prolina y derivados (20%) y licina (10%). Imprescindible para la salud del esqueleto los tendones, y los cartílagos. La degeneración de los cartílagos se debe a la falta de colágeno. Es un componente muy importante para nuestro cuerpo y es necesario sobre todo para la gente que se suplementa con calcio. El calcio mineraliza el hueso, pero también lo endurece y se fractura si no le aportas la flexibilidad que le da el colágeno. El colágeno es una proteína que con los años vamos perdiendo, y se nota en nuestra piel, en las encías, en el pelo… pues vamos envejeciendo por falta de esta proteína.

Ahora estaréis pensando: “pues sí que es necesario el colágeno, voy a comprar suplementos para tomarlos”. Pues no, realmente no hace falta. El colágeno es un componente que fabrica nuestro cuerpo de manera natural. El colágeno enbasado en potes, o en pastillas para venderlo como suplemento, lo han extraído de las patas de los animales del matadero y lo tratan químicamente para descomponerlo en los aminoácidos que lo forman; es lo que se llama el colágeno hidrolizado i es “artificial”. De momento no se ha demostrado científicamente que el cuerpo lo absorba en su totalidad. Es decir, al ingerirlo como suplemento, significa que nuestro sistema digestivo lo tiene que descomponer en aminoácidos para distribuirlos en todo el cuerpo a través de la sangre. Hasta que no sabemos de lo contrario, lo que se absorbe son los aminoácidos, no el colágeno como proteína final. Así que puedes dejar de comer gelatinas extrañas, cartílagos de tiburón, polvos de colágeno hidrolizado o pastillas varias, porque hasta el momento lo único que es seguro es que os cuesta dinero.

Sí que es cierto que si tomamos aminoácidos, podemos estar facilitando al cuerpo que cree esas proteínas que se fabrican de manera natural, como por ejemplo el colágeno. Aunque un cuerpo creará la que necesite, no podemos escoger cuál. La opción más natural, y por lo tanto menos agresiva, es ofrecerle a nuestro organismo los ingredientes que necesita para producir colágeno. Se necesitan tres componentes para fabricarlo: proteína, vitamina C y magnesio.

A continuación os detallamos algunos de los alimentos que tienen estos tres componentes:

Proteínas: embutidos, soja, legumbres, lácticos, pescados…

Vitamina C: fresas, papaya, kiwi, naranja, mango, pimiento, brócoli, col, aguacate, alcachofa…

Magnesio: chocolate negro, harina de soja, semillas, frutos secos, legumbres…

La creación de colágeno no se puede dar si falta alguno de estos tres componentes anteriores. Yo siempre os digo que hay que aprender a leer nuestro cuerpo para saber qué le hace falta. Os detallo los síntomas que nos puede hacer ver que vamos con carencias de alguno de ellos:

Si nos faltan proteínas: salen boqueras a los labios, erupciones rojas o blancas en la piel, se nos cae el pelo, se nos duermen los pies y las manos, sufrimos rampas…

Si nos falta vitamina C: enfermamos a menudo, las heridas nos cuestan de curar, nos sentimos estresados con falta de energía y tristes incluso con cambios de humor, no sangran las encías, nos duelen las articulaciones…

Si nos falta magnesio: tenemos dolor articular, rampas, contracturas, taquicardias, vértigos, espasmos en los párpados, espasmos en el estómago el estofado o intestino, hormiguero en la boca, sensación de una bola en la garganta, cuando estamos dormidos damos patadas involuntariamente, vemos lucecitas cuando cerramos los ojos, nos levantamos muy cansados, suspiramos a menudo…

Pero también hay que saber entender cuando el cuerpo tiene un exceso de estos componentes:

Si comemos demasiadas proteínas: podemos tener algunas enfermedades cardiovasculares, obesidad, sobrecarga en el hígado y cálculos renales. Nos sentimos cansados y sufrimos dolor de cabeza.

Si tenemos un exceso de vitamina C: podemos sufrir cálculos renales.

Si nos excedemos con el magnesio: no pasa nada. Si comemos más de 1 g de magnesio en cada comida, nuestro cuerpo no lo absorbe, y el sobrante se elimina a través de la orina.

Es posible que os preguntéis porque no tomamos suplementos de magnesio se tiene beneficios y no pasa nada se te excedes; pues os voy a responder con una frase que aprendí de Ana María Lajusticia y que cita de Burton Altura (un experto en magnesio): “la magnesoterapia es demasiado barata y no aporta beneficios a la industria farmacéutica”.

Yo misma he realizado distintos proyectos sociales vinculados al mundo del deporte para la asociación DEBRA que trabaja para afectados de piel de mariposa (Epidermòlisi Bullosa). Esta enfermedad los impide de la fabricación de colágeno. Si fuera efectivo administrarlo como suplemento esta gente mejoraría mucho la calidad de vida medicándose. Pero hasta ahora no se ha encontrado ningún tipo de mejora para la EB.

Si queréis leer más sobre la controversia del colágeno aquí tenéis un enlace en inglés: http://www.sciencebasedmedicine.org/collagen-an-implausible-supplement-for-joint-pain/

Si tenéis empezado un pote de colágeno podéis acabarlo, pero mi recomendación es que es preferible comer saludable y variado antes que gastarse el dinero en suplementos que no sabemos seguro si nuestro cuerpo va a poder aprovechar; lo que sí es seguro es que están llenos de química y muy procesados y seguro que a la larga no es una opción saludable si se abusa de ellos o se toma con demasiada frecuencia.

 

17 comentarios en “Suplementar-se amb col·làgen, sí o no?

 1. Marc dijo:

  Entessos.

  Acabaré el pot de col.loagen i no en compraré més.
  Això si, els esmorzars de proteïnes + Magnesi + vitamina C es queden.

  Moltes gràcies.

  • Astrid Barqué dijo:

   Hahahahaha Marc! A vegades la gent s’enfada quan els hi trenques els esquemes. Ja veieu que si us alimenteu bé no és necessari suplementar-se, però si ho voleu fer, de moment encara no s’ha trobat la fòrmula per aprofitar el col·làgen tal i com l’ingereixes. Totes aquelles composicions que crea el nostre cos de manera natural a partir dels nutrients, és més complicat que si les administres ja fetes, el cos les accepti igual. No passa en canvi, en altres components que el cos no fabrica i els agafa directament dels aliments; llavors la suplementació és efectiva. Tanmateix repeteixo que el millor és menjar bé i variat i ja tindrem tos els nutrients per estar sans!

 2. jordi dijo:

  Hola, tot molt ben explicat! Entenc però que productes que no són col.làgen però que venen amb condroitina i glucosamina i els MSM aquests (que es el que porto mes d’un any prenent perquè m’ho van recomanar tant el trauma com l’osteòpata) serien igual d’eficaços que el col.làgen en sí. O aquestes proteïnes el cos ja no les fabrica? Merci

  • Astrid Barqué dijo:

   Hola Jordi;

   Ara m’adono que tenia el teu comentari ben oblidat. Perdona, no l’havia vist! Bé, et responc ara, més val tard que mai que diuen…
   La glucosamina, la condroitina i el metil metano sulfonilo (MMS) normalment els recepten per dolors articulars; pateixes d’alguna dolència al genoll o als turmells? osteoartritis?
   La glucosamina es crea dins del cos per reparar i crea cartíleg; la condroitina ajuda al cartíleg a absorbir y retenir líquids; el MSM es una font natural de sofre, que se pot trobar en totes las cèl·lules vives. Així que responent a la teva pregunta, en principi si no tens cap patologia i t’alimentes correctament no tindries perquè suplementar-te amb aquests complements perquè el teu cos els crea de manera natural. En aquest cas desconex si quan els administres són eficaços o no com el col·làgen. No sóc metge, sóc una humil llicenciada en ciències de l’esport, així que el què el traumatòleg i l’osteòpata t’hagin receptat segur que és per bé; així que segueix-ho prenent, especialment si t’has trobat una millorar articular. Tanmateix, si tens problemes articulars et recomano que redueixis al màxim les activitats amb impacte. Sempre serà millor una bicileta o una natació que un running.

   Gràcies per la confiança!

 3. Lluïsa Esteve Boada dijo:

  Ės molt d’ agriar la sinceridad i la honradesa. Acabaré el meu pot i cercarė a la dieta el mira le qué esperaba! Molt agraïda. Lluisa.

 4. Pere dijo:

  Hosti, doncs jo estic fet un embolic…Cada metge et diu una cosa diferent, entre nutricionistes també veus i llegeixes opinions dispars… El meu cas: Crec que més bé no em puc alimentar, menjo sa, saníssim, gairebé mai de la vida prenc res processat, ni amb sucres afegits, ni refrescs, amb prou feines prenc res d’alcohol… El 80% de la meva dieta és vegetariana amb quantitats grans de fruita, verdura, llegums, llavors…De tant en tant una mica de carn i peix (un parell o tres cops a la setmana)…Tot i això amb només 40 anys pateixo artrosi a l’esquena amb protusions a les vertebres D9, 10 i 11… No faig una feina física, nedo dos cops a la setmana, faig una classe de pilates a la setmana…

  Quan estàs així, t’aferres a tot: et diuen pren col·lagen i tu prens col·lagen, fes allò i fas allò no facis allò i no fas allò, fins que et visita un altre professional sigui metge, fisioterapeuta, reflexòleg o naturòpata i et diu tot el contrari!

  Molt cansat ja de no saber a qui creure’t!

  • Astrid Barqué dijo:

   Pere tens tota la raó i a més t’entenc perfectament. També et dic que aqiest article el vaig escriure al 2014 i que alguns col·làgens han evolucionat una miqueta i són millors que els de llavors, però jo sempre crec que la millor Arma és la prevenció a través d’aliments vius i reals.

   Mira, el consell que et puc donar és el següent: ESCOLTA EL TEU COS! fes proves assaig-error amb tot el què et diuen i acaba concluent què et va millor analitzant els símptomes i les sensacions. El cos ens parla a través de dolors, indigestions, etc… ens falta la capacitat d’escoltar-lo enlloc d’anar tapant els símptomes amb químics.

   Ànims!

 5. carme dijo:

  Hola, estic buscant ara informació sobre la ingesta de col.lagen per a la meva mare, 75 anys però que està com una flor i molt activa físicament, però es comença a queixar que els dits de la mà se li encallen qual els vol obrir. Li vaig dir que potser seria una bona idea prendre col.lagen amb magnesi però amb els dubtes que em genera entendre si el col.lagen oral serveix i si ens podem refiar d’alguns preparats de col.lagen que venen. M’ha semblat molt encertada l’explicació del 2014. Ara veig al darrer post que dius que els col.làgens han evolucionat molt i potser funcionen. En tot cas diries que prendre suplement de magnesi seria una bona idea? Té hipotiroïdisme, això afectaria? Gràcies.

  • Astrid Barqué dijo:

   Hola Carme; gràcoes per llegir-me. La magnesoteràpia és una excel•lent opció per la majoria de les persones. Pregunta al metge si malgrat la hipotiroidea inflamada en pot prendre; tanmateix, amb l’edat que té ja és possible que vagin fallan algunes articulacions, especialment de parts del cos que més s’utilitzen. Això no vol dir que no s’ontenti millorar, però que ho tingueu en compte. Gràcies per llegir-me Carme.

  • carme dijo:

   Si, ja ho suposo però si pot ajudar a mantenir la vida tant activa que porta encara que no solucioni el problema, ja valdria la pena. Gràcies.

 6. Molt convincent. Una pregunta, fa trenta anys em van treure el 100% del menisc però segueixo corrent sota l’espasa de Damòcles ja que no tinc cartíleg, però de tant en tant fa mal i rencentment vaig coix i sento com un dolor elèctric, no d’inflamació del genoll com era més habitual. Pensava que si em prenia col·làgen (cosa que mai he fet i per això no en sé els efectes) podria ajudar el genoll però pel què dius no tinc res a fer (tot el que suggereixes de menjar ja en menjo). Alguna idea que no sigui la del meu traumatòleg (“deixa de córrer”)? Gràcies

  • Hola! Gràcies per llegir-me.

   Hi ha hagut alguns avanços en aquests 4 anys des que vaig escriure l’article, en matèria de col·làgen i és possible que en tobéssis algun de clínic que sí aconseguís fer el cos més susceptible de la seva generació. Tanateix el què et recomano és que et suplementis amb minerals, especialment calci i magnesi per assegurar-te que sempre tens dipòsits plens i el teu cos no ha de frenar la producció.

   SI t’agrada l’esport en general, sí que estaria bé que t’en bsusquèssis algun sense tant impacte, com la natació o la bicicleta, perquè efectivament la teva articulació ara està patint molt amb aquesta activitat.

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .