Mineralitzar la dieta amb les algues de mar:

Igual que ens mengem els animals del mar, també ens podem menjar les seves plantes. Les algues són una boníssima font de minerals i per tant són una molt bona opció per als esportistes, especialment aquells qui pateixen de rampes i per tant, és possible que faltin alguns minerals en la seva dieta.

Recordo que l’aparició de rampes durant o després de l’exercici físic, moltes vegades és degut a una falta de mineralització al cos. Per tant és important nodir-nos bé per tal de tenir les reserves ben plenes i només anar-les repostant amb isotònic durant l’activitat. Per exemple, el magnesi és un dels més importants ja que és el responsable de la utilització de l’energia i permet que els òssos absorveixin el calci que mengem.

Les algues cotenen iode, calci, ferro, potassi magnesi i moltes vitamines. Són un dels manjars més  nutritius i que no hauria de faltar a la dieta d’aquells dels qui exigeixen al màxim al seu cos.

Hi ha molt tiups d’algues que es poden cuinar i menjar. Us en descric les que no poden faltar al rebost de l’esportista:

IMG_9512Kombu: és un alga ideal per a esportistes que tenen problemes de digestió. Si la poses en remull i després l’afegeixes a les coccions dels llegums o els cereal tenen la propietat de d’estobar la pellofa i per tant de fer-los molt més digestius sense treure’n cap nutrient. A més a més, afegir-lo al cuinat li donarà un aport de minerals al plat ja que conté: iode, calci, magnesi, ferro i zinc. (La utilitzo al Sport & Cook, capítol d’en Ferran Latorre, per cuinar les mongetes azukis)

Nori: és l’alga que sembla una fulla de paper i que recobreix els famosos “maki sushi” japonesos. És ideal per ajudar a combatre l’astènia (fatiga extrema). És font de ferro, potassi, iode i magnesi.

Wakame: és un dels productes de la natura més rics en Ferro, magnesi i calci. Perquè us feu una idea, 100gr d’aquesta laga té més calci que mig got de llet i 8 vegades més ferro que la carn de vadella.

Espirulina: és tan el seu poder nutritiu que s’arriba a vendre com a complement nutricional amb comprimits. És molt prteïca, raó per la qual molts vegans en mengent sovint. Vitamines A, b i E, ferro, fòsfor, magnesi , zinc i potassi. És el complement alimentari ideal per a esportistes en les époques més dures de la temporada perquè és natural 100% i realment aporta un plus que ajudarà al cos a no tenir una devallada de les defenses si s’acumula molt cansansi.

En general totes les algues són beneficioses pels ronyons, la pell i els òssos, tres òrgans que pateixen moltíssim en els esportistes i que per tant, cal que cuidem especialment.

Ara bé, cal tenir en compte que les algues són un aliment molt concentrat i no se n’ha de menjar en grans volums. Per tant és aconsellable menjar-ne en poques quantitats però de manera habitual en els vostres plats. Especialment les persones que pateixen de tiroides cal que preguntin al seu metge ja que els alts continguts de iode els podrien perjudicar.

En la cuina oriental acostumen a cuinar molt amb algues, és per això que moltes d’elles és probable que les hagueu menjat si heu anat en algun restaurant xinès, japonès, etc..

I si teniu fills i no voleu cuinar especial, en poden menjar els infants? Sí, els nens també necessiten minerals per assegurar el seu bon creixement. Tanmateix tenir en compte de consumir-ne en poca quantitat, màxim dues cullerades al dia.

A la nostra web us oferiré alguna recepta amb aquests algues al llarg d’aquest mes i al canal youtube de Vitampleni hi penjaré un vídeo amb usos habituals de cadascuna d’aquestes algues.

IMG_9646Qualsevol d’aquestes algues les podeu trobar en herboristeries, dietètiques o botigues orientals. Encara que algunes d’elles ja es comencen a trobar als supermercats, fruit del major nombre de persones que les acostumen a cuinar. L’Adam Martín , periodista especialista en cuina natural, va escriure aquest article a Ets el que menges on ens suggeria que ens atrevíssim amb les algues. Al mateix portal hi trobeu la descripció d’algunes algues a traves del seu cercador.

Especialment recomanable el llibre de la Montse Bradford, “Algas, las verduras del mar”, Oceáno, 2002

Article a Ets el que menges: com cuinar amb algues.

Article a alimentación y deporte: ALGA COCHAYUYO

Article a Ets el que menges: Atreveix-te amb les algues!

(Fotos: Toni Galitó)

3 comentarios en “Mineralitzar la dieta amb les algues de mar:

  1. Vanessa Domènech dijo:

    Astrid! Treballaré amb el meu grup classe aquest article i mirarem les teves receptes. Estem fent el projecte dels esportistes i penso que és important tractar aquest tema que potser desconeixen. Un petó gegant i segueix com fins ara!

    • Astrid Barqué dijo:

      Genial Vanessa! Si necessiteu res més ja saps on contactar-me. I si vols que fem un atller també puc mirar de venir a la teva escola. Petonarro!

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .