Com millorar les digestions

Si tens bones digestions o no es pot notar a través de diferents símptomes:

 • Abdomen inflamat
 • Irregularitat en les defecacions: restrenyiment o descomposició
 • Pell i cabells amb  moltes escames, caspa onpell atòpica.
 • Mala olor de l’alè, sobretot quan et lleves al matí.
 • Insomni
 • Mal humor, i et molesten molt els crits
 • Problemes hormonals: irregularitat en les menstruacions, regles molt doloroses, problemes de fertilitat

Si has detectat un o més d’un dels símptomes anteriors, és possible que tinguis el sistema digestiu una mica dèbil i cal  cuidar-lo més que mai. Algunes idees per on començar:

 • “Escoltar-se”, detectar si hi ha aliments que no es paeixen bé amb símptomes.

Això s’aconsegueix amb una visió molt respectuosa del cos, sense tapar símptomes amb altres fàrmacs.

 • Fer una taula de control per detectar quins aliments et provoquen males digestions.

També és una bona manera d’escoltar el símptomes duent a terme un registre; fer com un quadre que s’hagi plasmat de manera plàstica en algun lloc. Es repeteixen els aliments quan tens males digestions. I per

 • Fer proves d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.

A través del metge de capçalera que et derivarà a un digestòleg. Si més no, fer les proves per detectar malalties i poder descartar intoleràncies o al·lèrgies alimentàries. Si no en sortís cap, llavors es mira si hi ha una altra causa de les males digestions, ja que hi ha forces més causes que poden ser com per exemple l’estres.

 • Si surten negatives hi pot haver una sensibilitat.

També et pot passar que no surti cap positiu de les proves d’intolerància o al·lèrgia però tu t’adonis que el malestar es repeteix amb els mateixos tipus d’aliments. Per això cal que et facis un quadrant on cada vegada que tinguis malestar t’anotis els símptomes i què has menjat. Si veus que algun ingredient o aliment es repeteix en el teu quadrant és possible que siguis sensible a ell, és a dir, que el teu cos tingui dificultat per digerir-lo, sobretot quan passes mals moments (estres, cansament, etc.) així que ja saps que l’has de reduir o bé eliminar-lo de la teva dieta.

 • En èpoques més dures (tristesa, estrès, cansament…) poden sortir problemes d’enzimes digestives: lactasa..Doncs sí, les emocions ens afecten a nivell intestinal, i el cansament físic també. Pot ser que dormir malament o una batzegada emocional t’ocasioni problemes digestius com també pot ser que amb el cansament físic digerim pitjor, doncs és tot el cos qui està cansat, els nostres òrgans treballen pitjor. Així que si creus que és això el què et passa procura menjar aliments i cuinats molt digestiu quan estiguis en aquesta situació anímica o física, així no estresses tant el teu cos i també.
 • Provar combinació d’alimentsHi ha la teoria de a combinació d’aliments, que tot i que no te base científica, a algunes persones que els costa digerir els hi funciona. T’ho explico resumidament aquí.
 • Provar d’utilitzar carminatius: gingebre, anís, fonoll, comí…Sí, les nostres àvies ja ho fèien oi? afegeix aquestes espècies en el cuinat o compra-les deshidratades i les col·loques de “topping” i segur que hi notes millora. Per exemple, el gingebre t’ajuda a inhibir l’efecte flatulent de les crucíferes (col, cols de brusel·les, etc.) o del llegum si l’afegeixes a l’aigua amb la què ho cuines. Prova-ho!
 • Vigilar els crus o els greixos o proteïnes en hores sense sol.I es que hormonalment estem preparats per fer els àpats principals enhores de sol, a la nit ja anem de baixada, i les funcions vicerals també. Els greixos i les proteïnes són els nutrients que més ens costen de digerir, per tant, a la nit no n’abusis.
 • Infusions digestives després de menjars pesats: anís estrellat, camamilla, menta o maria lluïsa.I els “xupitos”? també diuen que són digestius, no? haha millor feu infusions d’aquestes herbetes, d’acord? el tema de l’alcohol el dabatim en un altre post
 • Batut de papaia amb les llavors.Doncs sí, aquest fruit conté un enzim digestiu, la papaïna, sobretot a les llavors, i és un digestiu fantàstic.
 • Mastegar molt bé.La digestió comença a la boca, amb la masticació i la segregació de l’àcid de la saliva per començar a desfer l’aliment. Mastega almenys 10 vegades abans d’empassar. S’ha de menjar amb calma i concentrant-se, és a dir, agafant consciència de tot el què fem.
 • Beure més líquid per hidratar el bulb alimentari per l’intestí.
  La falta d’hidratació ens ocasiona molts problemes, el nostre cos necessita l’aigua. Beure servirà perquè el bulb alimentari estigui moll i passi millor pel procés digestiu, però ull! s’ha de veure almenys mitja hora abans. Mira el següent punt i veuràs perquè no veure en els àpats.
 • Beure menys durant els àpats per no neutralitzar els àcids.
  Perquè amb més quantitat d’aigua, més àcids haurà de generar el nostre sistema digestiu per poder arribar a crear un medi prou àcid com per descompondre el menjar ingerit. Com més feina li donem a la digestió més ens costarà digerir.
 • Fer una tanda de probiòtics.
  Doncs si realment estàs molt malament potser val la pena una ajudeta per sanejar intestins i començar de nou. El probiòtics es poden ingerir en sobre o en pastilla. També hi ha probiòtics naturals com els midons cuinats del dia abans o més (patates, mill, cous cous…).Menjar fermentats també actua de probiòtics. Pots fabricar tu els pickles, és molt fàcil, o comprar xucrut, tamari, miso, nato…

Aquí tens l’audio del consultori dominguero de MILLORAR LES DIGESTIONS.

Consultori dominguero: cada diumenge a les 19,30h una microconferència d’uns 30min sobre una temàtica de salut i alimentació en directe des del meu Instagram (@astridbarque) on pots fer-me preguntes mentre planxo i vaig xerrant.

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .