Astenia Primaveral

AL ARRIBAR EL BON TEMPS, ASTENIA PRIMAVERAL

L’inici de la primavera comporta l’arribada de canvis ambientals: més hores de sol, pujada de temperatures, variacions de pressió atmosfèrica; però també de canvis interns en l’organisme: s’acceleren els processos vitals, el metabolisme i augmenten les funcions de desintoxicació i neteja. 

Totes aquestes alteracions produeixen desajustos ens els cicles hormonals dirigits per l’hipotàlem, una glàndula cerebral encarregada de regular la temperatura corporal, la set, la gana, el son i la vigília. El cos s’activa i s’adapta als nous canvis de temperatura, bioritme i estil de vida, després d’una època de letargia i fred, afavorint els processos de depuració i eliminació dels excessos acumulats durant l’hivern.

Gran part de la població afirma experimentar una sensació de cansament durant aquesta època de l’any, denominada com a astènia primaveral. 

L’astènia no és tan una patologia sinó un trastorn passatger que es manifesta amb un bon número de símptomes: fatiga, trastorns del son, dificultat per concentrar-se, falta de gana, desmotivació, cefalees, apatia… Aquest símptomes solen desaparèixer per sí mateixos al poc temps, després de l’adaptació de l’organisme a la nova meteorologia i horaris. 

QUÈ PODEM FER PER MINIMINTZAR-NE ELS SIMPTOMES?

1.- La prevenció és la millor cura:

  • És important realitzar-se una o dues analítiques mèdiques completes al any per valorar el nostre estat de salut intern i prevenir qualsevol desajust.  
  • Una dieta depurativa o un pla detox al inici d’aquesta època t’ajudarà a depurar el fetge carregat i disminuir-ne els símptomes. És important que aquest tipus de dietes estiguin supervisades per un professional de la nutrició, ja que no totes les persones poden realitzar-la.  

2.- Vigila la teva alimentació:

  • Vitamina B9, B12 i ferro per a prevenir l’anèmia: per tan hem d’afavorir les hortalisses de fulla verda (bledes, espinacs), els llegums (llenties, mongetes, cigrons), el marisc, peix blau i la carn d’aus. Combinar-ho amb fruites cítriques i verdures riques en vitamina C per ajudar-ne l’absorció del ferro. 
  • Greixos saludables: a partir d’oli d’oliva verge extra, de lli o de coco; peix blau, fruits secs, alvocat, ous o llavors. Tots ells ens aporten vitamines liposolubles i a més són necessaris per a formar hormones. 
  • Magnesi per evitar el cansament: fruita seca, en especial les ametlles, les avellanes, els festucs i les nous; verdures com els espinacs, la remolatxa, el tomàquet i el julivert; llegums com els cigrons i les llenties; i fruites com els plàtans, els albercocs, i l’alvocat.

3.- Beu més aigua i evita les begudes excitants:

  • Moltes vegades la fatiga o la pressió baixa és deguda a una falta d’hidratació. En èpoques de més calor perdem més líquid per la sudoració i la transpiració i per això és important hidratar-nos bé cada dia. Beu entre 1,5 – 2 litres d’aigua al dia.
  • El cafè, el te i altres begudes excitants en general són deshidratants ja que afavoreixen la micció. Per altra banda, prendre begudes excitants a partir de certa hora del dia no ajudarà a conciliar bé el son.   

4.- Mou-te amb freqüència:

  • Fes esport amb moderació, ajudaràs al cos a una millor adaptació a aquest canvi estacional ja que alliberes estrès i ajudes a que el teu son sigui més reparador.
  • Aprofita també a fer esport a la naturalesa, on et pugui tocar el sol i renovar els teus pulmons d’aire pur. Pots fer rutes de muntanya, escalada o ioga. 

5.- Dorm més i millor:

  • L’astènia primaveral afecta també a la melatonina –la hormona del son- i per tan pot ocasionar alteracions en aquest de manera que no sigui del tot reparador. Per evitar-ho cal mantenir una rutina d’hores de son (7-8h) i per tan cal sopar una hora abans d’anar a dormir, evitar estímuls excitants i evitar qualsevol distracció que ens pugui despertar a mitja nit. 

Durant aquesta època de l’any comença el bombardeig publicitari de vitamines i productes contra el cansament. Només quan sigui necessari i sota prescripció mèdica, fes ús dels multivitamínics. 

Prova de dur aquests punts a terme i ja veuràs com la fatiga et semblarà història.

Bona primavera!

Mariona Soler – Dietista Vitampleni

Digues la teva:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .